Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2010. április 26.

Werner Schmitz: Das Karpaten-Projekt

Hogyan találtam rá: Német kiadók honlapjait böngésztem, és megakadt rajta a szemem.

Hogy miért: Elsősorban a politika, a vadászat, a mackók, Erdély és a német nyelv miatt.

Egy hős a sötét Románia szívében
Nem tudok elfogulatlanul írni róla. Pedig próbáltam, próbálom. Werner Schmitz irodalmi stílusban megírt izgalmas politikai krimije épp elég feszültséget, izgalmat és ironikus gondolatot tartalmaz ahhoz, hogy könnyedén elérje, hogy olykor szótárazva, egy éjszaka alatt kiolvassam.

A 2005-ös választási kampány időszakban, amikor már nyilvánvaló, hogy Németországban kormányváltás lesz, a hamburgi „Magazine” elnevezésű magazin főszerkesztője pedig igyekszik politikai befolyását kiterjeszteni és jó kapcsolatokat ápolni az Európai Unió új tagjelölt országaival. Amikor főszerkesztő barátnője, egy gelsenkircheni cipőgyáros barátjának a lánya, Diana Steinkamp felhívja rá a figyelmét, a „kegyetlen” román vadászok barnamedvék létét fenyegető zsákmánykörútjaira, azonnal Romániába, Erdélybe küldi Hannes Schreiber riportert, hogy nyomozzon az ügyben.

Teddy und Problembär
16 évvel Ceausescu halála után, az egykori diktátor nagy hobbija a trófeagyűjtő medvevadászat igazi üzletté vált Romániában. A „Gondozzuk a medvéket” mottójú erdészeti hivatal vezetője Teddy, akit suttogóként ismer mindenki a környéken, rájön, hogy az ismeretlen vadászok megjelenése sokkal többet rejt magában, mint a barnamedvék elfogása; illegális gázolaj kitermelést végeznek a környéken. Teddyt és a riportert anyagilag támogatja Diana Steinkampm, hogy fény derüljön az igazságra, ám nem minden hátsó szándék nélkül. Nem sokkal azután hogy Schreiber a helyszínre érkezik, őt és a medvesuttogót megtámadják a hegyek között éjszaka, másnap pedig egy holttestet találnak az erdőben. Schreiber attól tart, hogy a saját szabadságát veszélyeztetné azzal, ha a gyilkosságot bejelentésével a rendőrséghez fordulna. Az egyetlen utat választja: „ő maga találja meg a fényt a sötétben”.
Schreiber a faluban kezd nyomozni, megismerkedik Katharinával, akinek a szülei Romániából emigráltak Németországba a Ceausescu-éra alatt. Természetesen a medvekutató biológusnő megjelenése feldúlja a riporter életét, ám arra csak később derül fény, miért kelti fel a román rendőrség figyelmét és miért tartóztatják le.

Schreiben als Schießkunst: mit jedem Wort treffen
Hannes Schreiber az aprólékos, megvesztegethetetlen riporter és szenvedélyes vadász ideális a nyomozó szerepére. És ez vonatkozik krimi írójára, Werner Schmitz-re is, aki hosszú, és a 80-as évek történelmi és politikai utalásokat olvasva, eredményes kutatást végzett azért, hogy a korrupcióval és intrikákkal dúsított krimi meggyőző legyen. Schmitz, aki egyébként maga is szenvedélyes vadász, betekintést nyújt egy jelentős magazin szerkesztőségének a működésébe, szembeáll az előítéletekkel, és cáfolja, hogy a vadászat káros lenne az élővilágra és közelebb hozza a Kárpátokat, az erdélyi szászok életét és a román történelem egy szeletét. Egy kis fehér folt a bűnözés térképén… - még akkor is érdekes és izgalmas, ha a világnak ez a szeglete és ez a „hobbija” soha nem érdekelt volna.

Werner Schmitz imádta a történetet az biztos: „Beim Schreiben fahndete Hannes stets nach dem einen Wort, das ein Gefühl, eine Sache oder ein Tun haargenau traf.“

Kiadó: Grafit Verlag GmbH
Megjelenés: 2010. március
Nyelv: német
Oldalszám: 258

Tetszési index: 78%

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Végre egy kis olvasnivaló. És milyen izgalmas... Ezt a könyvet itthon is meg lehet kapni magyar nyelven?
VGabi

Mara írta...

Őszintén szólva, nem tudom. Nem néztem utána. Én is véletlen akadtam rá, de milyen jól tettem...
Mara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...