Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2011. január 20.

Csernus Imre: A Nő


Könyveinek számát tekintve Csernus Imre, pszichiáterben áltagosan kétévente felgyülemlenek a gondolatok a társadalmi kompenzációs eszköztárról, hárításokról, kapcsolati játszmákról, görcsökről és ezúttal ezeket a nemiségen keresztül az önismereti hullám részeként mutatja be. A doktor kérdéseket vet fel, amelyekre az olvasónak sok esetben magának kell megatalálnia a választ. A szerző A Nő című könyvét serdülőkortól felfelé minden lánynak, nőnek ajánlja, a fiúknak, férfiaknak pedig kötelezővé tenné olvasását.
A teljes cikk az Nlcafé oldalán olvasható.

Csernus doktor figyelmet kért. Nem engedett saját követelményeiből, így könyvében a női lélek bugyraiba és alá tekinthetünk. Az ismert és elismert pszichiáter arra is megpróbál rámutatni, ami mindenkit foglalkoztat: vajon hogyan lesz valakiből jó nő?

"Én nem akarok senkivel se erőszakoskodni, sőt, hangsúlyozom, azt, ami ebben a könyvben elhangzik vagy leíródik, ne higgyék el feltétel nélkül. Sőt. Egyáltalán ne higgyék el, ami itt majd leíródik. Mert ha elhiszik, akkor én beviszem Önöket az erdőbe, úgy, hogy közben nem gondolkodnak. Ezt a folyamatot úgy hívják, hogy befolyásolhatóság. És nem kezdtek el gondolkodni rajta, hogy tényleg így van-e, vagy nincs így. Mert abban a pillanatban, amikor Önök elkezdenek gondolkodni valamin, ellenvetéseket állítanak fel, tehát mérlegelnek, hogy igazam van-e vagy nincs igazam, mármint a Csernusnak. Ha nincs igazam, akkor cáfoljanak meg. Majd döntéseket fognak hozni, de azok már az Önök döntései lesznek! Onnantól kezdve meg Önök lesznek felelősök a saját életükért! Nem én leszek a hunyó, mármint a Csernus Imre!"

Négy évvel ezelőtt, még csak annyit tudtam róla, amennyi a sajtóban olvasható volt; sajátos munkamódszerei és egyéni stílusa révén megítélése meglehetősen ellentmondásos mind a kollégái, mind a páciensei körében. Tartanak a vele való beszélgetésektől, mert a többség fél szembesülni a problémákkal, hiszen Csernus Imre köztudottan őszintén és keményen megmondja a véleményét mindenről, legyen szó a betegeiről vagy a barátairól.

Az Európai Kereskedelem Napja rendezvényéről rohantam Csernus Imre, A NŐ című új kötete bemutatójára. Míg az egyik percben még akkori miniszterelnökünk, Gyurcsány Ferenc a feketekereskedelem szükséges visszaszorításáról szóló beszédét hallgattam, a másikban már arra a kérdésre kellett válaszolnom, jó nőnek érzem-e magam.
A Jaffa Kiadó tanulságos könyvbemutatót rendezett annak idején A NŐ-nek, a férfi nemet képviselve ott ült a szerző és alkotó társa Nádor Péter a hatásos illusztrációk készítője, és szemben velük egy kiscsapat: a média világából ismert jó nő, a beszélgetést vezető Szily Nóra, az MTV szerkesztője, Horváth Vanda, a Tv2 szerkesztője, Szekeres Nóra és Piringer Patrícia a Viva Tv volt műsorvezetője. Talpraesettek, okosak, csinosak, sikeresek, szemrevalók, és a feladatuk szerint igyekeztek keresztre feszíteni a férfi szerzőt.
A férfi, Cernus pedig a tőle megszokott magas színvonalon, rövid önismereti tanfolyamot rögtönzött a jelenlévőknek, hogy még nagyobb kíváncsisággal olvassák majd a valójában mindkét nemnek szóló tanulságos könyvet. A pszichiáter nem élt a száraz felolvasás vagy pár szóban való bemutatás lehetőségeivel, inkább ismert munkamódszeréhez híven kerekasztal beszélgetés során kívánta bemutatni a művét.
Dr. Csernus Imréről tudni lehet, kedveli a laza szerelést, a zilált hajat, a jelzésszerű szakáll-bajusz összeállítást, a szemüveget és a fülbevalót, no meg a flegmának tűnő mondatszerkesztést, de csak tűnő, mert nagyon is figyel a másikra. Nos, A nő című könyv szerzője nem hazudtolta meg magát, és számomra is bizonyságot nyert: Csernus doktornak bár tény nagyszerűen kihasználja nem a hírneve a fontos, tényleg érdekli mindaz, ami körülveszi, ami megfogja.

Nagybetűvel
Tehát a bemutatóra betoppanva kifejezetten érdekes beszélgetés vagy vita közepébe érkeztem. Persze, hogy kíváncsi voltam a szerzőre és a könyvre. Érdekelt, miként foglal állást olyan kínos témákban, mint hogy miért hagyjuk magunkat időnként kihasználni, mi magunk milyen hibákat követünk el, melyek az úgynevezett "nőbűneink", vagy hogy mitől, vagy kitől jó nő egy nő. Ez utóbbi különösen érdekelt, hisz a könyv kapcsán másról sem lehet hallani, mint erről. És a könyvbemutatónak is fővonulata lett a (valójában eléggé egyoldalúan, de hatásosan) kiragadott kérdés. Vajon csak egy férfi jelenlététől vagy netán saját magától is lehet valaki jó nő?

Ez a könyv, ha minden összeáll, a NŐ-ről fog szólni, ami a férfiak imádatának a tárgya, az örök és megfoghatatlan csoda, amit már sokan leírtak és megfogalmaztak. Én meg arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan lesz valakiből jó Nő! Nehéz téma, de ahogy megfigyeltem, ez mindkét nemet egyformán izgatja. - írja a szerző a könyvben. Eszerint egyértelmű választ nem kaptam, de annyi bizonyos, hogy Dr. Csernus eszmefuttatásai végül is nem okoztak csalódást. Olyannyira nem, hogy a könyvet rögtön az egyik barátom kezébe nyomtam, hogy amint átrágta, még jobban kielemezhessük. Nem is a könyvet. Inkább a saját dolgainkat...

Tudsz-e szembesülni önmagaddal?

Könyveinek számát tekintve Csernus Imre pszichiáterben áltagosan kétévente felgyülemlenek a gondolatok a társadalmi kompenzációs eszköztárról, hárításokról, kapcsolati játszmákról, görcsökről és ezúttal ezeket a nemiségen keresztül az önismereti hullám részeként mutatja be. A doktor kérdéseket vet fel, amelyekre az olvasónak sok esetben magának kell megtalálnia a választ. A szerző a művét serdülőkortól felfelé minden lánynak, nőnek ajánlja, a fiúknak, férfiaknak pedig kötelezővé tenné olvasását.

Az a baj
Csernus doktor rettentőn kritikus, a sajtóbeszélgetés alatt többször is arra gondoltam, vajon milyen lenne a férfiakkal szemben. Őket milyennek látja? Merthogy bennünk nőkben, igen sok gondot, problémát, minyavalyát talál, az biztos. És mert ő ért hozzá, érdemes hinni neki. Hogy mi a baja a szerzőnek a nőkkel? Egyszerű a válasz: A nőkkel az a baj, hogy nincs annyi önbizalmuk, mint amennyit mutatnak. Mert egy csomó helyzetben hagyják magukat kizsigerelni. Mert nem mernek konfrontálódni. Nem mernek kiállni az igazukért. Ezt látták az anyjuktól. De Csernus mindemellett azt is kifejtette, hogy az állandó konfrontációt nem tartja jó konfliktuskezelési stratégiának, csak ezt a makacs ember nehezen tudja felmérni.

Magyar cím: Csernus Imre: A nő
Kiadó: Jaffa Kiadó
Megjelenés: 2007
Oldalszám: 200

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...