Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2011. január 8.

C. J. Sansom: Sötét tűz

"Felálltam és meghajoltam. Barak kinyitotta az ajtót. Mielőtt követtem őt, visszafordultam régi gazdám felé.
– Megkérdezhetem, uram, hogy miért rám esett a választásod? – A szemem sarkából láttam, hogy Grey alig láthatóan megrázza a fejét.
Cromwell lehajtotta a fejét. – Mert Gristwood tisztességes emberként ismer téged, és meg fog bízni benned. Ahogy én is, mert tudom, hogy egyike vagy azon keveseknek, akik nem fordítanák a saját előnyükre ezt az egészet. Te túl becsületes vagy.
– Köszönöm – feleltem halkan.
Cromwell arca megkeményedett. – És mert túl sokat törődsz a Wentworth lány sorsával, és végül azért, mert túlságosan félsz tőlem ahhoz, hogy keresztbe tégy nekem."

Hogy találtam rá: Ismételten köszönet érte az Agave Kiadónak a sajtópédányért.

Miért: Belemerültem Anglia történelmébe és C. J. Sansom Shaldrake-sorozatába.

Ez az Anglia még mindig az az Anglia. Sötét, piszkos, a pornép félelmeivel és a gazdag nemesség félelmet keltéseivel teli. Matthew Shardlake éli mindennapjait, legutóbbi nagyobb megbízatása óta eltelt három év, 1540-et írunk, a púpos antihős dolgozik a folyó ügyein, igyekszik minél kevesebbet foglalkozni a politikával, és még kevesebbet tudni a politikai intrikákról. A politikusok játszadozásai azonban nem hagynak nyugtot Shaldrake-nek.

1540-ben nem csak Anglia gazdasága romlott meg, hanem a király, VIII. Henrik negyedik házassága is. Elképzelhetőnek tartom, hogy VIII. Henrik már az igen kimondása és aláírása napján tervezte a válása napját, hiszen az út a válás felé szabad volt már számára azzal, hogy az alapokat első feleségével, Aragóniai Katalinnal való válásakor már letette. Anna of Cleves-től (Cleves-i Anna) néhány év együttélés után az asszony bájnélkülisége és hiányos műveltsége miatt VIII. Henrik ismét a válás mellett döntött.
A feszültséget fokozandó Shaldrake pártfogója, Thomas Cromwell is nehéz helyzetbe kerül, eddig biztos tanácsadói pozíciója meginogni látszik, sőt a bukás is elkerülhetetlennek tűnik (ő beszélte rá a királyt az átoksújtott frigyre. Cromwell egyetlen esélyt lát arra, hogy visszakerülhessen a király kegyeltjei közé, és hogy életét és vagyonát mentse. Ez pedig nem más, mint a sötét tűz megtalálása majdnem két hét, 14 nap alatt. A miniszter egyik legfőbb bizalmasát adja segítőnek az ügyhöz, a titkokkal teli, olykor pikírt Barakot (akiről kiderült, hogy messze keményebb legény, mint azt vártam, és imádtam a karakterét).

"– Hogy haladsz a Wentworth-üggyel?
– Lassan. Minden lassan megy"

Hogy mi az a sötét tűz? Hogy mi köze mindehhez a visszahúzódó életet élő Shaldrake-nek, hogyan és kinek a segítségével indul neki a nyomozásnak?
Cromwell a sötét tűzben látja a megváltását, vagyis abban, hogy az alkimisták által feltalált görögtűz bemutatása hozzásegítené őt pozíciójának helyrehozatalához. Természetesen nem olyan egyszerű a feladat, mint annak látszik. A sötét tűz előállítóit ugyanis megölték…
C. J. Sansom mindent megtett azért, hogy első kötetét, A kard által-t felülmúlja, és sikerült is neki. A sötét Tűz egyetlen pillanatig sem unalmas, noha a stílusa lassú, elgondolkodtató. Mégis. Mégis feszültségben és izgalomban tart.
Mi a szerző titka? Talán a messzemenőkig részletes leírások, politikai és filozófiai elmélkedések, lassú lamentálások és beszélgetések a vallásról, vagy a két szempont, ahogy bemutatja az londoni átlagos élet (nyomorgó), kegyetlen és bűzzel teli mindennapjait éles kontrasztot mutatva a nemesség gazdagságával, fényűző életével. A karakterek ismét kidolgozottak, nem rekedtek meg az első folyamánál, az új szereplő, Jack Barak. A történelmi szereplők élete és bukása pedig előre tudható.
Aki nem kedveli a történelmet, a politikát, a vallástörténelmet, a gyomorforgató részletességgel és pontossággal leírt valóságot, és a feszültséget, óvatos merészséggel olvassa, de olvassa, mert garantáltan élvezni fogja.


Eredeti cím: C. J. Sansom: Dark Fire
Magyar cím: C. J. Sansom: A sötét tűz
Fordító: H. Kovács Mária
Kiadó: Agave Könyvek
Megjelenés: 2005/2009
Oldalszám: 448
Tetszési index: 88%

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...