Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2011. április 6.

Suzanne Collins: Futótűz

Nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy nagyon megkedveltem Suzanne Collins írói stílusát, kitalált világát, karaktereit. A szerző több olyan érzékeny témát érint, melyek aktuális társadalmi problémák. Ha akarom tekinthetem disztópiának, társadalmi önképnek, vagy pszichológiai referatnak.
De felesleges túldimenzionálni Az éhezők viadala regénysorozatát.

Hogy találtam rá: Az Éhezők Viadala trilógia trilógia második része (Gefährliche Liebe)... írni vágyom már a harmadikról, a Mockingjay-ről (Flammender Zorn ).

Miért: Az elejétől a végéig feszültségben tart, jó olvasni, minden apró hibája ellenére is.

Suzanne Collins Futótűz története egyszerre thriller, sci-fi, dráma és szerelmi történet. Az E/1 jelen idejű narratív bemutatás érzékennyé teszi az embert, ez az eseménysorozat ebből a szemszögből mélyebben érintent, közelebb hozza a főszereplő által tapasztaltakat, gondolatokat, és magát azt a világot, amit a való élet is jellemez: megmutatja mire képes a média, a tévéőrület, az erőszak együtt és külön-külön is. Mintha csak hátrahagynánk az otthon védelmező falait, és kilépve visszaköszönne az emberekből áradó, már ismerős érzelmi eltompulás, érdektelenség, és a túlélésre törekvő megszorítások. A szerző rámutat, hogy a társadalmi kritikája nem csak az általa kitalált futurisztikus társadalomban képzelhető el, mert, ha másképp is, de létezik ez a fajta világ.

Suzanne Collins az emberi mélységeket, feltétel nélküli szeretet állítja központba és a beteges kukkolási vágyat pellengérezi ki. Könyörtelen történet, egy könyörtelen világban. Mintha csak a saját világunkról beszélnénk…
A trilógia három egymással összetartozó részt jelent, ebben az esetben is így van. Az Éhezők Viadala felért egy felpofozással, mégsem gondoltam, hogy szükséges folytatás, második, harmadik, ne adj isten negyedik rész. De mert Collins másképp gondolta, nem csoda, hogy akárcsak Cassandra Clare Végzet ereklyéi trilógiája (illetve a tervek szerint most már sixtologia) után kíváncsi voltam a folytatásra is. És mert akkor még az Agave csak meghirdette, hogy jönnek majd a könyvek, máris rendeltem a német változatot tavaly, majd a harmadik rész németországi megjelenését is pont sikerült elcsípnem.

Az Éhezők Viadala valamikor a jövőben, Panem-ben játszódik, abban az országban, ami megmaradt Észak-Amerikából. Fura egy világ ez, létezik a központ, a Kapitólium, mely ragyog és gazdag, és van tizenkét körzet, melyekben güriznek. Ahogy az lenni szokott a diktatúrákban, a Kapitólium senkit és semmit nem kímél Panem lakói szenvednek, éheznek és félnek. Félnek, mert van mitől és miért félni. Minden évben minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek kötelezően részt kell venni a halálig zajló küzdelemben, az Éhezők Viadalán. Nem az Olimpia nagyságára és pátoszi esélyegyenlőségére kell gondolni a versenyre gondolva, hanem beteg elmék beteg játékát. Merthogy a küzdelem lényege, hogy az arénában zajló minden egyes pillanatot láthatják a nézők. Az éhezést, a harcokat, a gyilkosságot, a halált… Merthogy csak egy maradhat. A voyeurizmus felemelő pillanatai?

"Sót szórni a sebbe."

A tizenhat éves Katnissnak volt szerencséje már ehhez a viadalhoz, amikor önként jelentkezett a kisorsolt húga helyet. És győzött, méghozzá a körzet másik kijelöltjével, Peeta Mellarkkal közösen. Mert a csapatszellem, a tudás és a szeretet képes volt legyőzni a Kapitólum célját. Csakhogy mindennek ára van…
Az Éhezők Viadalá-t azzal zárta le Suzanne Collins, hogy a fülig szerelmes Peeta és a kőkemény Katniss a győzteseknek kijáró diadalmeneten ünnepelhetik a túlélőverseny végét. A Futótűz-ben a világ szemében a két fiatal már boldog szerelmes- és jegyespár, ennek az érzelemnek köszönhetik a kettős győzelmet is. Úgy kell élniük, hogy mindenki elhihesse róluk: boldogok, a Győztesek Falujában, gazdagságban, elégedettségben. És úgy kell ünnepelniük, mint az ókori római császároknak, sőt őket megszégyenítő módon.
A triumphus, Győzelmi Körút során mind a tizenkét körzetet végiglátogatják. Peeta és Katniss megkezdi szürreális utazását, hősöknek járó tisztelettel, udvarlással és később gyűlölettel, ami odavezet, hogy az etikett és a protokoll helyett előbb-utóbb rettegnek, félnek és féltenek. Mert az elnyomás nem tarthat örökké, legalábbis ebben bíznak azok a csoportok, akik egy lázadást készülnek megszervezni az ország vezetői ellen.
Katniss és Peeta pedig újra ott találják magukat a küzdőtéren...

Katniss szenved, Gale szenved, Peeta szenved. Milyen egyszerű lenne minden, ha csak ennyiről szólna a történet. Egyszerű? Jaj, ne! Egyedül ez a szerelmi háromszög-vonulat volt számomra sok, erőltetet a Futótűz-ben. Feleslegesnek éreztem, nem a történethez valónak.

Suzanne Collins sikere Az Éhezők Viadala-trilógiával nagyobb lett, mint várható volt. A Mockingjay című befejező részt jelölték az Andre Norton-díjra, és már azt is nyilvánosságra hozták, hogy a regényből készülő film premierje 2012. március 23-a lesz. Katnisst az Oscar díjra jelölt Jennifer Lawrence fogja játszani.




Eredeti cím: Suzanne Collins: Catching fire
Magyar cím: Suzanne Collins: Futótűz
Német cím: Suzanne Collins: Die Tribute von Panem. Gefährliche Liebe
Megjelenés: 2009/2010
Kiadó: Verlag Friedrich Oetinger/Agave Könyvek
Oldalszám: 431/342


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...