Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2011. április 5.

Ki ne hagyd a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjait

Tavaly nem voltam ott, tavaly távolról tekintve követtem végig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eseményeit. Az idei év viszont az itthoni könyvfesztiválé, és nem az otthoni, Frankfurtié.

Az immáron 18. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A Fesztivál a Millenárison – intellektuális légkörét megőrizve – korszerű, folyamatos bővülésre alkalmat adó, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen várja a látogatóit.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit, akik közül a díszvendég veheti át Budapest Főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat. Díszvendégként mutatkozik be évről évre egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma és könyvkiadása. Eddig Lengyelország, Csehország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia és Izrael fogadta el a fesztivál meghívását.

A 2011-es könyvfesztivál díszvendégeként az Európai Unió országai állítanak közös standot.

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg – a Fesztivál keretein belül – az Európai Unió régi és új tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvény az Európai Unió 19 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálja. Író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket.


A Fesztivál természetesen könyvszakmai és üzleti fórum is, a régió könyvpiaci problémáival kapcsolatos szakmai tanácskozásokkal, konferenciákkal, az olvasáskultúrát középpontba állító előadásokkal. Speciális programunk a Könyvtáros Klub, a közel 2000 könyvtárost megmozgató szakmai fórum.
A Könyvfesztivál a nagyközönség számára nyitott vásár. Évente 50–60 ezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel 50 ezer kötet és több száz újdonság közül válogathatnak.


A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom – a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett – színes programokkal várja azokat, akik családosan látogatnak ki a rendezvényre.


A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál részletes programja és további információk a fesztivál honlapján letölthetők.

 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...