Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2011. április 30.

Rachel Caine: Az üvegház - A Morganville-i vámpírok 1.


Nem csoda, ha a haszon reményében a legtöbb könyvkiadó beáll a sorba, és célirányosan próbál egy szeletet kivágni magának a tortából. Jól megfigyelhető, hogy az Agave Kiadó igyekszik egy bizonyos meghatározott úton haladni az ifjúsági- szórakoztató regények kiadása terén. Nomen est omen, így aztán Varga Bálint és csapata kiválasztotta, és méltónak találta kiadásra ítélni Laurell K. Hamilton és Richealle Mead után Rachel Caine, A Morganville-i vámpírok sorozatát.

Hogy találtam rá: Valamikor tavaly, csak most jutottam hozzá, hogy írjak is róla...

Miért: Elolvastam a második részt a morganville-i kalandokból, és alakul, alakul...

Az Alkonyat című (bocsánat, de tényleg nívótlan) regényfolyam a saját útját járja, a filmváltozat minden egyes megjelenő része olyan tömeghisztériát vált ki világszerte, mint amely el is várható, egy ilyen hatalmas marketingbüdzsé terhe mellett. A történet pedig elkezdte a maga útját járni, sőt, mások kezdték az ő útját taposni. Számos könyv és fanfiction köszönheti létét a forksi vámpíroknak, vagyis inkább Stephenie Meyernek. A vámpírokért, és most már mindegy, hogy a vegetáriánus vagy a Fekete Tőr Testvériség és tsai jellegű keménylegényekről van szó, rajongó tinédzserek adnák oda a vérüket, hogy átélhessék azt a bizonyos érzést, melyet a regények olyan misztikussá tudnak tenni. Klisék sora...
Voltaképp a szeretet- és a figyelemhiányról, és az utánuk vágyakozásról van szó. A többi csak humbukk.

Rachel Caine, azaz Roxanne Conrad már több mint harminc kiadásra került kötetet tudhat magáénak, így nem mondhatnánk elsőkönyvesnek, sőt. A Morganville-i vámpírok sorozata is már túl van a 9. részen, a 10. Bit Club címmel néhány nap múlva, május 3-án jelenik meg az USÁ-ban. Szóval le vagyunk maradva, de ez nem olyan meglepő, gyakran megtörténik…

A történet egyszerű, azaz mégsem…?
Claire  Denvers alig 16 éves tinédzser, zseni, vagy legalábbis kiváló tanuló, így idő előtt felvételt nyerhet az egyetemre való bejutásra. Csakhogy a szülők ki tudja, milyen gondolatmenet alapján, úgy vélik, hogy gyermeküknek az a jó, ha már extraintelligens a lányuk, akkor nem választhat az ország (a világ) legnevesebb egyetemei között, merthogy azok messze vannak. És jaj szegény kislányunkkal, mennyi szörnyűség történhet, ha anyutól és aputól messze él… Oh, te jó ég! – Így hát szegény Claire a legközelebb található egyetemre kerül, Morganville-be. A kisváros valahol az Isten háta mögötti helyen, Texas közepén található, ami titkokkal teli…


"-     Nem mondod, hogy még nem tudsz róla? Ezt el sem hiszem. - Eve letette a kólásdobozt, feltérdelt és a dohányzóasztalra könyökölt. A vastag smink mögül komolyan nézett Claire-re. Sötétbarna íriszének aranyszínű volt a pereme. - Morganville-ben hemzsegnek a vámpírok.
Claire felnevetett.
Eve azonban komoly maradt. Rendületlenül bámulta a vele szemben ülő lányt.
-    Oöö... hülyéskedsz, ugye?"

A kolesz gáz, a tanulás is, a csoporttársak meg ultragázok. Mindenki tudja, hogy a kollégiumi élet nem egyszerű, csúnyán szívatják az újoncokat, főleg ha azok még ki is lógnak a sorból. Márpedig egy 16 éves kislány azért csak kakukktojás a nála minimum két évvel idősebbek között.
Claire-rel fura dolgok történnek, merthogy a kisváros sztárlánya kispécizi őt. Na de ennyire durván? Fura… Claire-nek költöznie kell, nem maradhat a koleszben, mert az élete is veszélybe kerül a csilli-villi évfolyamtárs miatt.

Talál is magának egy kiadó szobát, és megkezdődik a Morganville-i pályafutás. A viktoriánus időket felelevenítő ház lakói sem azok a megszokott hétköznapi banda, Claire bekopogtatott a tutiba. Az csak hagyján, hogy a háznak lelke, sőt akarata van, a lakók is érdekesek: van itt rejtélyekkel teli csak éjjel előbújó, állítólag profi zenész srác, Michael, egy kissé hisztérikus és hektikus, ám nagy szívvel rendelkező dark csaj, Eve és egy minden lány álma-vágya terhelt múltú szépfiú, Shane. Claire már csak hab lesz a tortán. Pikkpakk kiderül, hogy a várost a vámpírok irányítják, de erről persze senkinek nincs tudomása, akinek meg van, az nem beszél róla egy árva mukkot sem (jó esetben).

A vámpírok nyomulni kívánnak, Claire-t verik folyton, aminek okán sír, folyton sír. Persze érthető, alig 16 éves, egyedül kell kezdenie magával valamit egy idegen városban, a szüleinek hazudni kénytelen, és bizonygatja, hogy a legnagyobb rendben van minden, stb. Akkor is kicsit idegesítő.

Egy sorozat felvezető könyvének akár el is menne, mégis sok a hiba benne. A katarzis meg elmarad, hiányzik a történet végéből az a feszültségkeltés, ami miatt megáll a szív, levegőt alig kap az ember, és azonnal vágyakozik a feloldás után. Pedig Caine próbálkozott vele...

Eredeti cím: Rachel Caine: Glass Houses – Morgaville Vampires
Magyar cím: Rachel Caine: Az üvegház - A Morganville-i vámpírok 1.
Fordító: Totth Benedek
Kiadó: Agave Könyvek
Megjelenés: 2006/2010
Oldalszám: 304

Tetszési index: 62%

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...