Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2010. május 20.

Kathy Reichs: A holtak beszélnek

"Kinyitottam a zsákot, és elkezdtem az elsődleges vizsgálatokat. Később, ha már megtisztítottam a torzót és a végtagokat, elvégzem a csontok részletes elemzését. Csaknem az egész csontvázat sikerült megtalálnunk. A gyilkos megkönnyítette a feladatunkat, mivel a karokat és lábakat ugyanúgy külön műanyag zacskókba csomagolta, mint azt a fejjel és a törzzsel is tette. Összesen hat zsákot találtunk. Végtelenül pedáns. Becsomagolva és félretéve, akárcsak a múlt heti szemét. Igyekeztem lenyelni dühömet, és a munkámra összpontosítani."

Hogy találtam rá: Először a tévé krimisorozatot kedveltem meg, aztán jöttek a könyvek – mert mindig mindennek utána kell járni. Anyukámat pedig pont ünnepeltük, persze, hogy a meglepetések között volt az első könyv.

Mert: Kathy Reichs A halottak beszélnek című könyve igazi gyöngyszem, élvezetes, elejétől a végéig leköt, még akkor is ha olykor túlzottan is belebonyolódik a patológiai eszmefuttatásokba. Mert a Bones (Magyarországon Dr. Csont) című sorozat az írónő alapötlete és produceri tevékenysége miatt is élvezhető.

Ne vedd kezedbe, ha sok a dolgod és nincs időd egy szuszra végigolvasni, ne vedd kezedbe, ha borzalommal tölt el a zsigerek, csontok, belső szervek, emberi maradványok és egyéb finomságok részletes ismertetése, ne vedd a kezedbe, ha nem szeretsz borzongani és izgulni, miközben tudod jól, a főhős úgyis életben marad, és akkor se, ha nem kedveled a minőségi krimiket.
Ha egy ilyen kezdés után valaki azt mondaná, hogy nem vagyok elvakult, egészen őrültnek nézném. Mert az vagyok. Tudom, nem szépirodalom, és bibis a gondolkodásom, de miért ne… Agatha Christie-ért is tűzbe teszem a kezem.

A holtak (is) beszélnek
És mi van az élőkkel? Kathy Reichs tudja, mikor hol kell meglepni az olvasót és bemutatni neki a főhősnő törvényszéki antropológusát. Dr. Temperance Brennan épp nyaralni szándékozna, ám egy építkezésen előkerült emberi test maradványaihoz hívják. Elég egy pillantást vetnie a műanyag zsákokba csomagolt tetem darabjaira, hogy tudja: gyanúsak a körülmények és gyilkossággal áll szemben. Nyugodt élete egy csapásra szerte foszlik. Dr. Brennan feladata megállapítani mindent, amit csak lehet a névtelen halottról. A doktornő sorozatgyilkosra gyanakszik, mivel évekkel korábban már találkozott hasonló esettel. Azonban ahogy ez lenni szokott, sem a kollégái, sem a rendőrség nem hisz neki, szerintük csak fantáziál. De Dr. Brennan nem adja fel és nyomozni kezd, mivel sziklaszilárdan hisz elméletében. Közben magánélete sem fenékig tejfel, lánya folyton bonyodalmakat okoz, nem beszélve Dr. Brennan barátnőjéről, Gabyról, akit gyanús körülmények között követnek…

„Össze-vissza fecsegtünk, de semmit se mondtunk egymásnak. Állandóan leült a társalgás. Ez nem a jó régi barátok közötti egyetértő csönd volt: inkább azt jelezte, hogy nem nagyon tudunk mit mondani egymásnak.”
A regényben szépen lassan bontakozik ki a főhősnő karaktere, illetve az általa végzett munka, amellyel lassan, de biztosan mély ismeretségbe kerültem a könyv végére. Kathy Reichs szakmai szakértelmének és tapasztalatának hála alapos (olykor talán túlságosan is részletes és mélyreható) ismertetést kapunk a hullákról, halálnemekről és emberi maradványokról.

BB
Kathleen Joan Toelle aka Kathy Reichs 1950-ben született Kanadában, munkamániás törvényszéki antropológus, aki idejében felfedezte magában az írói tehetséget és főszereplővé avanzsálta Dr. Temp Brennant, akit a sok eltérés ellenére is részben önmagáról mintázott.
A Bones televíziós sorozat Dr. Temperance Brennan karaktere magányos, erőteljesen munkamániás, zárkózott, kizárólag a tényeknek hívó törvényszéki antropológus, aki holttesteket és maradványokat azonosít. Tudja, hogy ő a legjobb a szakmájában, nemzetközileg elismerik kutató munkáját és csapatát, egyedül az emberi kapcsolatokban nem ismeri ki magát, nagyon nehezen (vagy inkább egyáltalán nem) enged közel magához senkit, nem csoda, hogy időről-időre kellemetlen helyzetbe kerül.
Ezzel szemben a regényben Dr. Temp elvált negyvenes, ex-alkoholista, van egy lánya, két munkahelye, az egyik Amerikában, a másik Kanadában, és bár a „munka mindenekfelett” az ő névjegykártyáján is szerepelhetne, igyekszik időt szakítani némi magánéletre (legyen az barátnő vagy pasi), pihenésre és kikapcsolódásra. És bár napjai nagy részét hullaházban, exhumáláson, bűnügyi laborban, zsaruk közt tölti, jól elboldogul az élők között és élvezi is a velük töltött időt.

A Dr. Brennan-féle regénysorozat első része kifejezetten felkért arra, hogy olvassam el a már megjelenteket is, már csak azért is mert nagyon jól ki volt találva a történet. Az írói irányítás, ahogy pontról pontra közelebb kerültem a gyilkoshoz, miközben (vagy ráadásul?) megismerhettem a különböző antropológiai és patológiai eljárásokat, az időnként naturálisabb eseménytelenebb részletek dacára is remek. Annak, aki kedveli a CSI: Helyszínelők jellegű sorozatokat nézni vagy hasonló könyveket olvasni, igazi élvezet.

Kiadó: Szó Kiadó
Eredeti cím: Kathy Reichs: Déjà Dead
Fordította: Szabados Tamás
Megjelenés: 2008
Oldalszám: 356

Tetszési index: 92%

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Imádom Reichs könyveit!
Ez nagyon tetszett: "Ne vedd kezedbe, ha sok a dolgod és nincs időd egy szuszra végigolvasni, ne vedd kezedbe, ha borzalommal tölt el a zsigerek, csontok, belső szervek, emberi maradványok és egyéb finomságok részletes ismertetése, ne vedd a kezedbe, ha nem szeretsz borzongani és izgulni, miközben tudod jól, a főhős úgyis életben marad, és akkor se, ha nem kedveled a minőségi krimiket." :)

Miért nem tudtam, hogy te is nézed a Bones-t? Most lebuktál. :)
Puszi: Gabi

Névtelen írta...

Helló!

Őszintén bevallom, hogy nem tudtam arról, hogy Kathy Reichs-nek egynél több könyve is megjelent már nálunk. De miattad most utána néztem.
Nagyon tetszett Temp jellemzése, kíváncsi lettem rá, mennyire más mint a sorozatban.

Claudia

Névtelen írta...

Mara!
Mi van veled? Várom nagyon a következő randomod!
P.Zoli

Névtelen írta...

írnál a többi könyvéről is, ha már úgyis olvastad őket? imádom a bones-t! :D
timi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...