Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2010. május 15.

Ole Nydahl: Könyv a szerelemről

„Életünkben meghatározó az a felismerés, hogy a többi lénnyel közösen átélt, feltételekhez kötött boldogság mulandó, és hogy legkésőbb a halállal minden párkapcsolat véget ér. Ezért fontos, hogy minél kevesebb elvárásunk legyen, ne éljünk a múltban vagy a jövőben, hanem minden porcikánkkal élvezzük a jelen pillanatot. Aki elég érett, belátja ezt, és nem fogja többé játszmákra pazarolni idejét, hiszen tudja, hogy minden pillanat az utolsó lehet. Őszintének kell lennünk, mert a dolgok mulandósága nem egy elvont elképzelés, hanem olyasvalami, ami folyamatosan, minden percben megtörténik.”

Hogy találtam rá: A Jaffa Kiadó jóvoltából kaptam, megismerhettem, jelen lehettem a becskei sztúpa avatáson.

Miért: Mert ismét bele-beleolvastam és mert rájöttem, írtam én már erről az élményről a nana.hu-n

Hit vagy életszemlélet
„Szerelemről akkor beszélünk, ha többet akarunk adni, mint kapni.” - Ole Nydahl többet akart adni úgy, hogy közben kapott is. Nem rajongok a „megmondom a tutit tanácsadó” jellegű könyvekért, nem hiszek abban, hogy egy bármennyire is szimpatikus ember, író vagy akár buddhista láma olyan életvezetési jótanácsokkal tudna szolgálni, aki merőben más életet él.
Létezik olyan szerelmes, aki ne adni akarna? Persze, az aki valójában egyoldalú szerelemben él, akit szeretnek, ám a viszonzás elmaradozik, lukacsos.

Ole Nydahl élete az 1960-as évek végén gyökeresen megváltozott: a dán hippik tipikus életét, a drogmámort hagyta a háta mögött, miután feleségével, Hannah-val bejárták Nepál egy részét, és megismerkeett a Gyémánt Út buddhizmussal. Életük gyökeresen megváltozott. Ole Nydahl nyugati létére buddhista tanítóvá vált.

"Egyszerű a receptem: ... engedd őket bepillantani az életörömödbe!"
A sorok szerint Ole Nydahl hisz abban, hogy ha két ember igazán szereti egymást, ha odafigyelnek a másikra, és nem csak a hétköznapi rutinfeladatokat végzik együtt, akkor örökre megmaradhat a vonzalom, az érdeklődés, a figyelem. Ole Nydahl a buddhista látásmódot veszi példaképnek, ami szerint a szerelem és a párkapcsolat képezik az alapját az ember fejlődésének és egy kiteljesedett életnek. Vagyis szerelmesként, női szemmel nézve, legfőbb vágyunk, hogy boldogok legyünk az illető férfival, és mindig készek vagyunk arra, hogy jót tegyünk vele.
És itt a bökkenő. Ole Nydahlnak igaza van. Eltekintve attól a ténytől, hogy a szerelem, a boldogság annyiféle lehet. Semmi nem fekete és fehér. Szerencsére a világ színes, a szürke és a szivárvány árnyalatok is helyet kapnak benne.

A Könyv a szerelemről – de melyikről
Ole Nydahl leírja Buddha tanácsait egy boldog párkapcsolat megvalósításához. Elolvashatom, hogyan tudok egy olyan párkapcsolatban élni, amely nem csak engem, hanem környezetemet is boldoggá teheti. Igen, még el is hiszem, magaménak is tudhatom, hogy Buddha tanítása igazat mond, miszerint mindenki magának teremti meg az életkörülményeit (magyarosan szólva, mindenki saját szerencséjének a kovácsa) és végtelenül sok lehetőség adatik az élet megváltoztatására és alakítására (már ha egyáltalán eljut a tudatig).

Könnyen egyet tudok érteni azzal a szemlélettel, hogy a szeretet és a párkapcsolat alapja a növekedés és a fejlődés, hogy a személyes korlátok leküzdésének jutalma a teljesen feloldódás. Csakhogy nem igazán érzem mennyi a közhely és mennyi az igazság mindabban, amit Ole Nydahl átadni kíván.

Nagyon igaz, hogy egy kapcsolat sikere a résztvevőkön múlik, mert „Betéve tudhatjuk könyvek százait, le is doktorálhatunk, ára ahhoz, hogy két lábbal álljunk a földön, és kitartsunk a nehéz helyzetekben, nem erre van szükségünk. Karmánk átalakításához legfontosabb az élettapasztalat. Ám ha elfogadom, hogy „Sokat segít, ha tudatosan használjuk a beszédünket. Egy nyugodt, kellemes és megfontolt hang bizalmat ébreszt másokban. Az emberek szívesebben hallgatják meg azt, aki nyitott, és pozitívan áll a dolgokhoz” elméletet, akkor szembeállok saját magammal és manipulálhatok, hazudhatok égre-földre, csakhogy magabiztosnak, hihetőnek lásson a kedves.

Míg a pszichoanalízis atyja, Freud nem nézte jó szemmel, ha valaki ellentmond neki vagy elméleteinek és kötelező érvényűnek tartotta őket, Láma Ole Nydahl tisztán látja helyzetét és jelentőségét: Buddha tanácsait, nem tartja kötelező érvényűeknek, mégis általuk mutatja meg, hogyan vehetném kezembe saját életemet, és ezáltal hogyan lehet megvalósítani a boldog és maradandó párkapcsolatot.

Kiadó: Jaffa Kiadó
Eredeti cím: Lama Ole Nydahl: Der Buddha und die Liebe
Oldalszám: 256
Megjelenés: 2008

Tetszési index: 48%

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

drága mara!
hogy-hogy csak 48%-ra értékelted ezt a fantasztikus könyvet? én már rongyosra olvastam, többször átolvastam, mint csernus imre nő/férfi-jét.
nekem rengeteg támponttal szolgál.
üdv neked, szili

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...