Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2010. június 10.

Jörn Klare: Was bin ich wert? Eine Preisermittlung

"Also: Wieviel Euro bin ich wert?
Meine spontane Antwort lautet „unendlich viel”. Theoretisch, denn praktisch wird das schwierig. Ich habe nicht unendlich viel Geld. Nicht für mich, nicht für meine Familie und auch nicht für ein Mädchen aus Mazedonien. Dann also „alles was ich habe”. Zumindest för mich und meine Familie. Und wenn das nicht reicht? Wo ist Schluß?"

Hogy találtam rá: A Spiegel Online híreit olvasgattam, amikor felfedeztem: végre valami nekem való könyv.

Miért: Mostanában hiányzott a hasonló olvasmányélmény az életemből. Egy kis gazdaság, egy kis filozófia, egy kis poltika és pszichológia - igazi egyveleg. No, és ne feledjem: Klare meglepően jól ír, könnyen olvasható, kevés szótárhasználat mellett is élvezhető.

Egy provokatív könyv, az újságíró Jörn Klarétól: Mennyibe kerül egy ember tisztán gazdasági szempontokat nézve? Mennyibe kerül a közös élet a számlákat tekintve?

Nincs fájdalom, nincs ár
Minden egy utazással kezdődött Berlinben, a metrón (U-Bahnon, de hogy melyik vonalon, azt a szerző nem említi - a Szerk.). Az újságíró, Jörn Klare kihallgat egy beszélgetést, amint két fiatalember megvitat egy összeget, ami egy a közelmúltban történt rablógyilkosság kapcsán merül fel bennük. A tettes a bűncselekményt mindösszesen, írd és mondd: 100 euróért követte el. Érthetően mindkét srác úgy véli, hogy egy gyilkosság 100 euróért, nevetséges, abszurd, más szóval túl kevés. Szó szót követ és a vonatban ülve elkezdik elemezni: vajon ők mekkora összegért lennének képesek elkövetni egy gyilkosságot. Egyikük 10 ezer eurót mond. A másik viszont tiltakozik: „legalább lett volna 100 ezer euró” „Mindestens 100 000 müssten es schon sein”.

A könyv témája pedig máris gazdára talált. Nem telik el percnyi idő, és Klare azt veszi észre, hogy csatlakozik, sőt továbbjátssza a hátborzongató gondolatot. 10 000? 100 000? Egy millió? Meghökkenve szakítja félbe magát, mert egy kérdés kezdi kísérteni: a kérdés, miszerint mekkora értéke van az emberi életnek.
Pontosabban, Klare meg is válaszolja - a szerinte, elsősorban saját maga számára írt könyvében: "Mennyit érek én?" („Was bin ich wert?“, Suhrkamp) - kutatásának eredményeit.

Jörn Klare nem hiába gazgasági újságíró, célirányosan felkeresett szinte mindenkit, akik az ő személyes számlaképes értékét meg tudják határozni; így pontos adatokat kapott önmagáról és az emberi lét fenntartásának összegeiről. Végigkövette a végszámlákat a kormányzati irodákban, a biztosító társaságokban, a különféle személyzeti osztályokban, a háziorvosnál és egyéb egészségügyi klinikáknál, iskoláitól, illetve a munkahelyeken, irodákban éppúgy, mint a börtönökbe, rákérdezett politikusokra, filozófusokra, orvosokra, közgazdászokra, és még a kislányára is. "Mennyit érek én" – Teszi fel a kérdést Jörn Klare a személyes számláját vizsgálva.

Az végeredmény kiábrándítóan pontos és szörnyen hangzó szám lett euróban és centben kimérve: 1 129 381,21 euró Jörn Klare egyértelmű értéke. A német újságíró megnyugodhat, hiszen átlagon felüli összeget ér.

És mennyit ér az ember?
"Was ist ein Leben wert? Genauer: Wieviel ist ein Leben wet? Die frage ist schwerig, witkt böse, und sie verfolgt mich. Genauer gesagt, ich befefne ihr immer wieder. Das macht micht nachdenklich."
 Egy vese beszerezhető Indiában 300 euróért, egy afrikai gyermek „legális” örökbefogadása az összes szükséges papírral együtt 20 ezer euró körül van, egy albán nő ára pedig 800 euró Olaszországban, másrészről a futballista, Cristiano Ronaldo becsült értéke 75 millió euró.
A felsorolt és megvizsgált eredmények és értékek sokkal inkább zavarba ejtőek, mintsem kezelhetőek.

De Klare tovább megy, mert következtetni is próbál az adatokból. (Ami számomra inkább közhelyhalmaz, mintsem tény.) A férfiak értékesebbek, mint a nők, a felnőttek többet érnek, mint a gyerekek - a józan gazdasági számítások alapján. Mert ők jobban képzettek, többet keresnek, több adót fizetnek…
Vajon "megéri-e" az emberi tőkét kihasználni és a munkavállalókba befektetni? "Megéri-e” egy 75 éves embernek új csípőt beültetni? Egyáltalán egyet kell érteni, lehet-e egyetérteni ezekkel a kérdésekkel? Vajon jogos és normális dolog-e az emberi létet számlákba rendezve számokban kifejezni?

Eredeti cím: Jörn Klare: Was bin ich wert? Eine Preisermittlung
Kiadó: Suhrkamp Taschenbuch
Megjelenés: 2010
Oldalszám: 268

Tetszési index: 76%

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...