Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2011. március 10.

Ranschburg Jenő emlékére

77 éves korában elhunyt Ranschburg Jenő, gyermekpszichológus, a pszichológiai tudományok kandidátusa.
Először a királyi rádióban találkoztunk, én szó szerint citerázó térdekkel igyekeztem magabiztosnak láttatni magamat előtte. Felesleges volt. Tanár úr mindent tudott, mindent látott. Olyan empatikus ember volt ő, akit keresni kell, mert a világ nem a hozzá hasonlóan érzékeny tudós, örök gyermeknek találtatott ki, annak, aki soha nem szégyellte infantilis mivoltát, szinte gátlástalan őszinteségét. A vele való munka, majd a tanulás olyan könnyed volt, olyan vidám. Tanár úr tudott örülni a saját és más sikereinek, tudott adni és kapni. Az én citerázó térdeim pedig rettenetesen hamar feledve lettek, amit neki köszönhetek.
Drága Jenő bácsi, köszönöm.
A Magyar Pszichológiai Társaság főtitkára (1975 – 1980), a Magyar Pszichológai Szemle rovatvezetője. 2009-ben Prima Primissima-, tavaly Hazám-díjat kapott.

Dr. Ranschburg Jenő: A tükör előtt

Nem értem, itt vagy ott a testem.
de pont olyan, minthogyha festem:
fülem begörbül, égnek áll a hajam.
Kezem behajlik: én csinálom,
a számat írtó nagyra tátom,
de nem találom így se: önmagam.

Enyém az orrom, és a hangom,
ha játszom, hadvezér a rangom,
s parancsot mint a felnőtt úgy adok.
Enyém a kard, enyém a harcom,
ez itt a vállam, itt az arcom,
de én, ki tudja merre, hol vagyok?

Enyém a mellem és a lábom,
magam azonban nem találom
sehol.
Szeretném végre tudni mégis:
enyém vagyok esetleg én is?
De hol?

1 megjegyzés:

Benedek Klára írta...

Nagyon nagy ember volt. Ön nagyon szerencsés, ha személyesen ismerhette. Én hűséges olvasóként, hallgatóként, nyugodtan mondhatom rajongóként nagyon fogom őt hiányolni. Bár mindenki olyan lenne mint ő, bár természetes lenne mindenkinek, hogy annyira ember számba vegye a gyermekeket mint ő. Édesanyaként nagyon sokat köszönhetek neki. Őszinte részvétem a családjának!

üdvözlettel
Benedek Klára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...