Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2011. március 10.

Agatha Christie: Az álmok háza

Ha nem akarok csalódni de nagyon jól akarom tölteni az időm, Agatha Christie a legjobb választás a könyvespolc kínálatából. Az közismert, hogy Miss Marple, zseniális szimatú, minden lébe kanál vénkisasszony, Hercule Poirot pedig minden idők leghíresebb nyomozója. Az álmok háza című novellás kötetben kilenc novellát találni.

Agatha Christie szeretett novellákat írni. Ezek az olykor alig néhány oldalas történetek később egy sikeressé vált nagy regényben, színdarabban köszöntöttek az olvasókra, nézőkre. Ujjgyakorlatnak tekinthette őket, olyan írásoknak, melyek az ihlet előfutáraiként jelentkeztek, és melyek nem csak izgalmakkal átszőttek, hanem szórakoztatnak is.
A kötetet az írónő halála után sokkal később, huszonegy évvel, 1997-ben, a HarperCollins (a William Collins, Sons and Co Ltd. jogutódja) nevű brit kiadóvállalat szerkesztette és publikálta. És mert válogatott novellákról van szó, érthető, hogy az amerika megjelenés nem ugyanezeket a történeteket tartalmazzák, ám hasonlókat: a Karácsonyi kaland című novella helyett a A Harlequin-teáskészlet-tel az utóbbi címén szintén 1997-ben kiadták az USA-ban.

A könyvben szereplő novellák az írónő korai korszakából (a 20-as, 30-as évekből) származnak. Mindegyik történet újságok számára íródott. Hangulattól és szabad időtől függően válogathattam az Agatha Christie féle repertoár javából: romantikus elbeszélés, a misztikum határát súroló história, rémtörténet, humorral elegyített krimi és kincsvadászat közül, de nem marad ki az igazi detektívtörténet sem. Mert nincsen kötet hulla nélkül -  ha a krimik királynőjéne a nevét emlegetjük. Így Az álmok házá-t újraolvasva ismét betekinthettem az angol világ titkaiba; hullával, gyanúsítottakkal és természetesen tettessel, akinek kilétére ki más derít fényt, mint a halhatatlan Hercule Poirot.

A bagdadi láda esete
 
Szokásos reggel, Hercule Poirot és Hastings kapitány a reggelit követőn a lapokat olvasgatják, amikor felütik fejüket egy hírre. Egy szörnyű és morbid gyilkosságról számolnak be az újságok, melyet a riporterek csak „bagdadi láda rejtélye”-ként emlegetnek. Nem mesélem el, mi minden történt, ahhoz túl rövid a novella.
A lényeg: Poirot elvállalja a feladatot: megtalálni a tettest, aki megölte Rich őrnagy barátját, és egyben állítólagos szeretőjének férjét. Az áldozat felesége biztos abban, hogy férjét, nem az őrnagy ölte meg…

Újra rá kellett jönnöm, hogy cipész maradjon a kaptafánál. Meg tudom érteni, miért vágyakozott Christie időnként kitőrni a krimik világából, és lettek sikeres próbálkozásai is. De szerintem például a romantikus regényírás nem az ő műfaja volt, míg misztikus thrillert írhatott volna többet is

A szerkesztő és egyben a világ egyik legismertebb Agatha Chrisite-kutató, Tony Medawar mindegyik novellához írt egy rövid kísérő jegyzetet, melyben a mű keletkezési körülményeit, annak érdekességeit méltatja.
Agatha Christie az Életem című önéletrajzi művében így ír Az álmok háza novellájáról: "önéletrajzi könyvében így vélekedik: Nem lett ugyan mestermű, de egészében jónak mondható; az első írásom, ami az ígéretnek valami jelét mutatta. Természetesen még érezhető volt rajta az előző héten olvasott szerzők hatása, amit aligha kerülhet el az ember akkor, ha írni kezd. Akkoriban éppen D. H. Lawrencet olvastam, akitől A tollas kígyó és a Szülők és szeretők című művek voltak a kedvenceim, valamint Mrs. Everard Cotes néhány könyvét, akinek kifejezetten csodáltam a stílusát. Ezek hatására az első történetem elég mesterkéltre sikeredett, meglehetősen nehéz volt belőle kihámozni, hogy tulajdonképpen mi is a szerző mondanivalója. Annak ellenére, hogy a stílusa nem eredeti, a cselekmény sejtetett némi képzelőerőt.

Novellák
Az Álmok Háza (The House of Dreams)
A színésznő (The Actress)
A szakadék (The Edge)
Karácsonyi kaland (The Christmas Adventure)
A magányos isten (The Lonely God)
A Man-szigeti kincs (Manx Gold)
Tejfehér falakon belül (Within a Wall)
A bagdadi láda rejtélye (The Mystery of the Baghdad Chest)
Míg ki nem huny a fény (While the Light Lasts)


Eredeti cím: Agatha Christie: While the Light Lasts and Other Stories
Magyar cím: Agatha Christie: Az álmok háza
Fordító: Borbás Mária (a verseket N. Kiss Zsuzsa ültette át)
Kiadó: Magyar Könyvklub/Aquila
Oldalszám: 238

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...