Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2010. október 11.

Terry Goodkind: Az Igazság Kardja - 01. Az Első Szabály I-II.


„- Felajánlottam a segítségemet, de elutasították.
- És mikor nem volt így? Mikor nem voltak az emberek vakok, ostobák és telhetetlenek? Hagynád, hogy ily könnyedén fölébed kerekedjenek? Hagynád, hogy ily könnyedén megakadályozzák, hogy segíts azokon, akik valóban segítségre szorulnak? Úgy érzed, jogosan hagytad el az embereket, tanítványaid viszont önzõ módon cselekedtek. De lásd be, tetteitek eredménye ugyanaz! Õk a legvégén belátták hibájukat, és azt tették, amit kellett, amit tanítottál nekik. Tanulj a tanítványaidtól, fiam!”

Hogy találtam rá: Vadászom Terry Goodkind antikváriumban fellelhető példányai iránt. Olykor sikerrel járok, és azonnal bővítem a hazai kiadásban mintegy 32 kötetből álló készletemet.

Miért: Rájöttem, hogy szeretem olvasni, letehetetlen.

Azzal a vallomással kell kezdenem, hogy nem vagyok szakértője a fantasy irodalomnak, próbáltam utána olvasni, böngésztem stílusok és világok beszámolóit, szerzők műveit, de ettől még nem érzem úgy, hogy valóban tudom is, értem is ezt a műfajt.
Amit tudok viszont, hogy Terry Goodkind Igazság Kardja sorozat letehetetlen. Komolyan rajongom. Olyan mese, ami nem csak élvezetes kikapcsolódás, hanem igyekszik egy kis filozófiai, pszichológiai mondanivalóval is szolgálni.

Hagyni kell felpörögni az eseményeket, és akkor igazi kalandban lesz részünk Goodkind által. A történet elején Richard Cypher, a fiatal erdei vezető, erdőjáró, erdei kerülő (kinek, mi tetszik) Nyugatföldén éli nyugodt, kiegyensúlyozott életét, mikor hősies természetének engedve ismeretlen harcos támadóktól megment egy csodaszép, titokzatos nőt. Ez a nő természetesen nem akárki, ő Kahlan Amnell, Középföld hatalmas mágikus erőkkel bíró Inkvizítor Anyája. A már letűnt hatalom utolsó birtokosaként Kahlan azért érkezett a mágiától mentes, békés Nyugatföldére, hogy megkeresse a nagy varázslót, aki évtizedekkel ezelőtt tűnt el, és a segítségét kérje.

„Az emberek általában gyilkos szándékkal közelednek a sárkányokhoz. Talán te vagy az első ember, aki valaha is segített egy sárkánynak. Bármilyen okból is. Ezért kételkedtem benned.”

A szerző nem sok pihenőt hagy a fontos események közt, alig éltük túl és gondoltuk át az egyiket, máris a nyakunkon a másik. Nincs idő unatkozni. Kahlan megjelenésével Richard és jó barátja, Zeddicus Zul Zorander, azaz Zedd - aki nem csakhogy mágus, hanem az egyik legnagyobb és valójában inkognitóban felhőjósként vigyázza annak az életét, aki a próféciák szerint az Igaság Keresője lesz, és aki képes arra, hogy elpusztítsa magát Darken Rahlt, a gonosz mágust, akinek pokoli tervei vannak a világ igába hajtására, és három föld népét is fenyegeti - békés, nyugodt élete egy szempillantás alatt semmivé foszlik.

A Kereső viszont mit sem tud küldetéséről, nincs tisztában erejével, sőt a próféciában sem hisz. A titkok, amelyeket az Első Rend Mágus, Zedd mindeddig féltve őrzött napvilágra kerülnek, és arra késztetik őket, hogy Richard a csendes életet feladva a hosszú és kalandokkal bővelkedő utat válassza Kahlannel és Zeddel, majd Scarlettel (ami (aki) miatt már megéri kinyitni a könyvet) kibővülve és együtt elinduljanak az ismeretlen felé, hogy megmentsék a világot a gonosztól.

„- Számomra a tett nem annyira fontos, mint a mögötte húzódó szándék. Meggyőződésem volt, hogy a barátom élete veszélyben forog, ezért aztán indokoltnak tartottam megvédeni. Egyetlen pillanat alatt kellett döntenem. A habozásommal a halálát okozhattam volna. Ha a szellemek úgy vélik, hogy nem lett volna szabad megölnöm, vagy hogy esetleg joga volt megölni a barátomat, és ezért nem volt okom ellene lépni, akkor nem értünk egyet. Némely problémára nem létezik egyértelmű megoldás. Más esetekben pedig nem adatik meg a luxus, hogy sokáig mérlegeljük a döntésünket. Kénytelen voltam a szívemre hallgatni. Egy bölcs ember mondta nekem egyszer, hogy minden gyilkos azt hiszi, joggal öl. Én pedig kész vagyok ölni a saját, a barátom, vagy bármely ártatlan ember védelmében. Ha szerintetek ez helytelen, akkor most szóljatok, hogy befejezhessük ezt a kegyetlen kérdezősködést, és elmehessek máshol keresni a választ.”

Merthogy a küldetés teljesítése nem egyszerű, számtalan akadályt kell legyőzni érte - szerencsére számtalan köteten keresztül. A történet igazi mese, bájosan naiv, egyszerű, mégis összetett. Goodkind minden egyes karakterét gyönyörűen kidolgozta, megrajzolta az olvasó számára, így a cseppet sem zavaró, hogy a történet folyamán számos új és érdekes szereplő bukkan fel. És bár több szereplővel kapcsolatban is felmerül egy-egy ismertebb fantasy-karakter, nem zavar, mert egyéni hangot kapnak. Zedd hiába hasonlít valamennyire Gandalfra, A Gyűrűk Urából, ez a varázsló sokkal emberibb, viccesebb, aki vagy a hasán és annak teletöltésén, vagy a fehérnépen jár az agya. A varázslat, amivel bír viszont a kisujjában van, így méltó mestere Richardnak, akiről annak ellenére is több minden kiderül, mint azt gondoltam volna, hogy persze jól felkészültem rá.

Goodkind világa remekül kidolgozott, a könyvben található térképek segítenek, hogy helyileg is el tudjam képzelni Nyugatföld és Középföld mellett a harmadik nagy birodalom D'Harát és az Óvilágot.

Nem az első könyvnél tartok jelenleg, már sikerült Goodkind stílusát és szabályait kitanulnom. Ha valaki az In medias rex híve, gyakoroljon türelmet, mert Goodkind nem erre az írói megoldásra alapoz: az utolsó néhány száz oldal mindig meglepetés; állandó izgalom, események, kalandok, figyelmet igénylő párbeszédek követik egymást. A hazai kiadásban két részből álló Első szabály második kötetének, A Népek Palotája vége tanítani való. Mondom: letehetetlen.

Amit pedig illik megjegyezni: The Legend of The Seeker címmel Sami Raimi stábja sorozatot készített, főleg az első két kötetre alapozva. Nézettség, anyagi okok és egyéb tényezők miatt két évad után kaszálták A Hős legendája magyar címmel ellátott szériát, de megéri megnézni, még akkor is, ha sok mindenben különbözik Terry Goodkind: Wizards's First Rul könyvfolyamától.

Eredeti cím: Terry Goodkind: Wizards's First Rule
Magyar cím: Terry Goodkind: Az első szabály I. – Az Igazság Keresője
Terry Goodkind: Az Első szabály II. – A népek palotája
Fordította: Pál Dániel és Tóth Roland
Kiadó: Excalibur Fantasy
Megjelenés: 1999
Oldalszám: 351, 400

Tetszési index: 88%

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon nehéz beszerezni a könyveket. Én e-bookban olvasom épp őket. :)
Engem meglepett, hogy mennyire más a sorozat.
Köszi az bejegyzést, sok infot kaptam. :)
Gergő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...